Luchtreiniging: Hoe werkt een mobiele luchtreiniger?

Hoe werkt een mobiele luchtreiniger?

In een luchtreiniger zitten luchtzuiverende filters en een ventilator die de lucht in beweging zet. Dit zorgt voor een zuigende werking waarbij de lucht wordt aangetrokken en vervolgens na filtratie wordt uitgeblazen. De werking van een luchtreiniger gebeurt dus altijd volgens hetzelfde principe: aanzuigen van lucht , filteren en vervolgens terugblazen van lucht. Het aanzuigen van de lucht en het terugblazen gebeurt in dezelfde ruimte zonder afzuigkanaal naar buiten of andere zones. Een luchtreiniger is geen airco die lucht aanzuigt van buiten.   

Luchtreinigers met HEPA filters worden ook gebruikt in de strijd tegen Covid-19.


HEPA filter

Een HEPA filter heeft een hoge luchtzuiverende werking. HEPA is de afkorting van High Efficiency Particulate Air. Een HEPA filter verwijdert een breed scala aan verontreinigingen uit de lucht: zoals grof stof, fijn stof, bestanddelen van rook, schimmels, bacteriën, huidschilfers en allergenen van de huisstofmijt uit de lucht.

Een HEPA filter is gemaakt van materiaal dat bestaat uit zeer dunne glasvezels die in papier zijn gevat. Alle HEPA filters zijn luchtfilters die minimaal 85% en maximaal 99,99% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden. De mate van filtering is afhankelijk van het specifieke filtertype. Iedere HEPA-filter bevat een Europese Norm 1822:2009 en is in verschillende classificaties te vinden. 

Eén micron is heel klein en een miljoenste deel van een meter. Een haar is ongeveer 70 micron dik en net met het blote oog zichtbaar.


Specificaties van een HEPA filter

Een HEPA-filter is gespecificeerd in Europese Norm 1822:2009 van de Europese Unie. Hierin staan verschillende klassen van HEPA-filters. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/HEPA

HEPA 13, 14 en ULPA filters worden gebruikt in de strijd tegen viruspandemieën. Mobiele luchtreinigers worden vaak voorzien van een HEPA 13 filter.


 

Welke eigenschappen bepalen de kwaliteit van een luchtreiniger ?

De 4 belangrijkste eigenschappen die de kwaliteit van een luchtreiniger bepalen zijn:

 

Wat betekent de CADR-waarde van een luchtreiniger?

De prestaties van een luchtreiniger worden onder andere uitgedrukt in een CADR-waardeClean Air Delivery Rate. CADR is louter een waarde die het volume van gefilterde lucht aangeeft en werd in het leven geroepen door AHAM (http://aham.org/) (Association of Home Appliance Manufacturers). De waarde geeft het vermogen aan dat de luchtreiniger aan tabaksrook, pollen en stof uit de lucht kan verwijderen. Men noemt dit de Smoke CADR (0.09 – 1 micron) – Dust CADR (0.5 – 3 micron) – Pollen CADR (5 – 11 micron).

Er zijn 2 factoren die een invloed hebben op de CADR. De filterefficiëntie en de luchtverplaatsing doorheen de filters. De CADR geeft aan hoeveel gezuiverde lucht er bij de hoogste ventilatorsnelheid wordt gereinigd. Verlaagt de ventilatorsnelheid, verlaagt automatisch de CADR. In de USA meet men de cfm (cubic feet per minute). In Azië en Europa meet men het volume per uur.

Een hoge CADR-waarde voor een verontreiniging betekent niet dat de luchtreiniger de betreffende verontreiniging zeer effectief uit de lucht filtert. De efficiëntie van de reiniging is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte filters. De toepassing van meerdere filterlagen waaronder voorfilters, HEPA filters, koolstoffilters ed. verlaagt de CADR maar verhoogt wel de gezuiverde luchtkwaliteit. 

Meer uitleg over het belang van de CADR op https://air-purifier-ratings.org/learn/cadr-ratings-scale/     

De CADR varieert van 100 tot meer dan 500 m3/uur

 

Wat betekent de Cumulate Clean Mass (CCM)?

De CCM waarde geeft aan hoeveel volume van een bepaald medium (vb. fijn stof, PM of gas ed.) efficiënt kan gefilterd worden door de luchtreiniger. Het is eerder een efficiëntie test waarvan de uitslag belangrijker is dan de CADR -waarde. Hoe hoger de P- en F-waarde, hoe beter het prestatievermogen.

De CCM-waarde is dus eigenlijk een goede indicator die bepaalt hoeveel schadelijke stoffen de luchtreiniger uit de lucht kan filteren.