Schuimmatrassen

Een comfortabel blok schuim in je matras

De kern van een schuimmatras bestaat uit één groot blok schuim. De belangrijkste factoren die de kwaliteit van een schuimmatras bepalen, zijn de densiteit, hardheid, elasticiteit en luchtdoorlaatbaarheid.

De dichtheid van schuim wordt uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3) of soortelijk gewicht (SG). SG geeft aan hoeveel een blok schuim van een kubieke meter weegt. Het bepaalt de veerkracht en de levensduur en heeft niets te maken met de hardheid. Hoe hoger de densiteit (SG), hoe hoger de levensduur, de veerkracht en het ademend vermogen. Daarnaast zijn de schuimen verkrijgbaar in verschillende hardheden. Schuim- en latexmatrassen zijn vanuit technisch oogpunt combineerbaar met alle types van matrasdragers. De comforteigenschappen van schuim-en latexmatrassen geven het hoogste rendement in combinatie met een ergonomische lattenbodem.

We kunnen 3 soorten synthetische schuimmatrassen onderscheiden, elk met eigen comforteigenschappen:

 • Polyether

  Een polyethermatras heeft een kern van polyurethaanschuim. Dit is een materiaal dat opgebouwd is uit vele kleine cellen. Een polyethermatras heeft een matige vochtregulatie en ventileert minder goed tov. andere schuimmatrassen. De betere polyethermatrassen hebben een densiteit van ongeveer 40kg/m3. Dit zijn de goedkoopste matrassen en adviseren we eerder voor het logeerbed.

  Goedkope polyether matras

   

 • Koudschuim

  Koudschuim is eveneens een polyurethaanschuim, maar heeft een hoge veerkracht (HR schuim: High Resilience). Koudschuim heeft een onregelmatige, open celstructuur die het materiaal unieke ventilerende en vochtregulerende eigenschappen geeft. Koudschuim heeft bovendien een lange levensduur.

  Het eerste contact met een koudschuimmatras geeft een zacht gevoel, maar naarmate men verder wegzakt ontstaat een licht progressief toenemende tegendruk. De densiteit van HR-schuimen variëren van 40 tot meer dan 50 kg/m3. De laatste jaren hebben diverse van onze industriële partners nieuwe koudschuimen ontwikkeld.

  Goedkope polyether matras

  Koudschuim matras detail

   

 • Visco-elastisch schuim (of traagschuim)

  Dit synthetisch schuim heeft andere eigenschappen dan HR koudschuim. De eigenschappen van visco-elastisch schuim wijzigen onder invloed van druk (je lichaamsgewicht) en temperatuur (je lichaamswarmte). Het schuim wordt zachter bij druk-en temperatuurstoename. Na belasting neemt het traag zijn oorspronkelijke vorm weer aan.

  Je vindt dit schuim met allerhande benamingen: drukverlagend schuim, NASA-schuim, traagschuim, memory foam, smartfoam... Dit schuim heeft dermate veel nadelen dat we dit niet kunnen adviseren: een slechte ondersteuning van de wervelzuil, minder goede vochtdoorlating, te veel temperatuursafhankelijke ondersteuning (winter / zomer), moeizaam omdraaien...

  Goedkope polyether matras

   

Ergopolis Ergofoam matras

In het algemeen kan je stellen dat bij een gelijke dichtheid een koudschuim matras betere comforteigenschappen heeft dan visco-elastisch traagschuim, vooral wat betreft comformiteit en elasticiteit. Polyether is enkel geschikt als budgetoplossing.

In ons eigen Ergopolis® gamma vind je de Ergopolis® Ergofoam matras, een innovatieve schuimmatras met koudschuim op basis van soja. Ergonomisch verantwoord en vriendelijk geprijsd.

Ontdek het unieke Ergopolis® slaapsysteem

Ergopolis slaapsysteem DNA

Het Ergopolis® slaapsysteem bestaat uit zelf ontwikkelde, wetenschappelijk onderbouwde producten die een gepersonaliseerd slaapcomfort verzekeren.

De combinatie van een aangepaste lattenbodem, een matras met verschillende comfortzones en een ergonomisch kussen staat garant voor een gezond slaapsysteem.

Meer over het Ergopolis® gamma Maak een afspraak