Latexmatrassen

Natuurrubber in latex matrassen

Latex matrassen, soms ook wel schuimrubbermatrassen genoemd, bestaan uit een blok van zachtere of hardere rubberdeeltjes (natuurlijk, synthetisch of een combinatie van beide). Een hoog gehalte aan natuurlatex maakt de matras zeer elastisch. De grondstof van natuurlatex komt van de rubberboom Hevea Brasiliensis. De uiteindelijke samenstelling van de latex en het productieproces van latex zijn bepalend voor de comforteigenschappen van latex matrassen.

Ergopolis matras Talalay latex

We kunnen 2 soorten latex matrassen onderscheiden, naargelang de manier van produceren:

  • Dunlop-methode

    De meeste latex matrassen worden vervaardigd volgens de Dunlop-methode. De latexmelk wordt machinaal verwerkt tot een luchtig, elastisch en bijzonder draagkrachtig latexmengsel. Het principe berust op het mechanisch inslaan van lucht dat de latex ‘opklopt’ tot een luchtig mengsel. Er ontstaan miljoenen luchtbelletjes, die voor de latere veerkracht en luchtregulatie zorgen. Deze fase lijkt op het opkloppen van slagroom. De schuimige latexmelk wordt in een nauwkeurig gedoseerde hoeveelheid naar de uiteindelijke gietvorm getransporteerd, gevuld en gelijkmatig verdeeld. Beide zijden van de gietvorm zijn voorzien van stiften die bij het sluiten van de gietvorm zorgen voor de warmteoverdracht naar het latexmengsel. Tijdens dit bakproces van ongeveer 20 minuten op een temperatuur van om en bij de 115°C is er een fase-overgang van vloeibaar latexmengsel naar vaste latexkern. Na het openen van de gietvorm volgt het wassen en drogen van de latexkern.

  • Talalay-methode

    Het vervaardigen van latex volgens de Talalay-methode verloopt in het begin zoals bij de Dunlop-methode. Eenmaal de speciale aluminium gietvormen deels gevuld zijn met het latexmengsel worden deze gietvormen vacuüm gezogen. Hierdoor wordt het latexmengsel gelijkmatiger verdeeld. Vervolgens wordt de temperatuur tot – 30° C gebracht. De verdere stappen zoals verhitten, wassen en drogen zijn analoog aan de Dunlop-methode.

    Talalay latex heeft unieke eigenschappen op het vlak van veerkracht, gecombineerd met een zeer hoog ademend vermogen omwille van de open celstructuur. In alle Ergopolis matrassen zit veel Talalay latex.

Talalay latex
Hoes hypo-allergeen

 

Ergopolis Perfolatex matras

In ons eigen Ergopolis® gamma vind je de Ergopolis® Perfolatex matras, een innovatieve latex matras vervaardigd volgens de Talalay-methode. Geen enkel andere matras evenaart de comformiteit en luchtdoorlaatbaarheid van de Perfolatex matras.

Ontdek het unieke Ergopolis® slaapsysteem

Ergopolis slaapsysteem DNA

Het Ergopolis® slaapsysteem bestaat uit zelf ontwikkelde, wetenschappelijk onderbouwde producten die een gepersonaliseerd slaapcomfort verzekeren.

De combinatie van een aangepaste lattenbodem, een matras met verschillende comfortzones en een ergonomisch kussen staat garant voor een gezond slaapsysteem.

Meer over het Ergopolis® gamma Maak een afspraak