Ergonomische hoofdkussens

Hoofdkussens voor een optimale nekondersteuning

Je hoofdkussen is het sluitstuk van je ergonomisch slaapsysteem (ergonomische lattenbodem + matras + kussen). Bij Bedking houden we dan ook rekening met de kleinste details om het juiste advies te geven.

De keuze van je kussen is sterk afhankelijk van het type matras, bedbodem en je lichaamsbouw. Ook de meest dominante slaaphouding bepaalt de keuze van het kussen. In zijlig geeft het kussen steun zodanig dat de nekwervels één lijn vormen met de wervels ter hoogte van je bovenlichaam. Ook in ruglig geeft het kussen een wat stevigere steun aan de holte ter hoogte van je nekwervels.

Hoofdkussen nekpijn steun

 

Ergopolis® ergnomische hoofdkussens

De Ergopolis neksteunkussens zijn rechthoekig en onderscheiden zich door het gebruik/ de toepassing van de laatste nieuwe innovaties, zowel wat betreft de buitenhoes als de vulmaterialen zoals gelschuim, Pulse-latex en nieuwe hypo-allergene synthetische vezels.

In onze slaapafdeling hebben we steeds enkele tientallen modellen beschikbaar die je kan testen. Ons team van kinesisten en slaapexperts bijkomend advies geven en je verder begeleiden in de keuze.

Comfort en vochtregulatie

Een goed hoofdkussen herken je aan deze eigenschappen:

 • Conformiteit en hardheid: zowel de nek als het hoofd moeten continu ondersteund worden.
 • Vochtregulatie: het vocht dat we uitwasemen moet geabsorbeerd en afgevoerd worden. Zowel de hoes als de vulling zijn belangrijk.

Er is een haast niet te overzien aanbod van hoofdkussens op de markt. De belangrijkste vulmaterialen zijn synthetische materialen (polyesterwatten of bolvezels in polyester), natuurlijk vulmaterialen (dons of veren) en schuim of latex.

Als traditionele hoofdkussens je nek onvoldoende steun bieden, dan kun je een orthopedisch hoofdkussen overwegen. Dat zorgt voor een correcte ondersteuning van de nekwervels en het hoofd. De nekzone is meestal steviger dan de hoofdzone. Uit eigen onderzoek blijkt dat orthopedische hoofdkussens leiden tot een afname van nek- en schouderklachten en een positieve bijdrage leveren aan de slaapkwaliteit. Veel mensen moeten er wel aan wennen omwillen van de niet-aanpasbare vorm. Dat kan een paar dagen tot een paar weken duren.

Soorten hoofdkussens

Bij Bedking vind je verschillende types van ergonomische hoofdkussens:

 • Klassieke kussens
  hebben de gekende rechthoekige vorm en één compartiment gevuld met dons, latex of een synthetische vulling. Ze zijn beschikbaar in verschillende hardheden.
 • Neksteunkussens
  zijn ergonomisch meer verantwoord en helpen nekpijn te voorkomen. Er is een apart compartiment om de nek te ondersteunen, vaak met een hardere vulling. Het voorkomt dat je ongemerkt een verkeerde slaaphouding zou aannemen.
 • Kniekussens
  voorkomt dat de knieën op elkaar worden gedrukt. Een variant hiervan is het zwangerschapskussen
 • Kinderkussens
  zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. Deze kussens zijn veilig en comfortabel voor kleine kinderen, zonder verstikkingsgevaar.