Luchtreiniging: Wuhan en zijn luchtreinigers

Wuhan en zijn luchtreinigers

Bij de uitbraak van het Covid-19 virus werden er massaal op grote schaal mobiele luchtreinigers geïnstalleerd in diverse ziekenhuizen in Wuhan.

Het Finse bedrijf AAVI Technologies en China CAMC Engineering doneerden in januari 2020 100 luchtreinigers aan 5 ziekenhuizen in Wuhan. Uit een onafhankelijk testrapport van 2018 blijkt dat ze uiterst efficiënt zijn om kleine partikels (ca. 100 nm = 0.1 micron) te ‘vangen’. (Report CR-02641, 2018, Microbiological efficacy testing of Aavi Leaf purification device’.)

Tijdens de piek van de pandemie in Wuhan werden luchtreinigers gebruikt om geïmproviseerde ‘couveuses’ te bouwen (zie foto). Tijdens repatriëringen van patiënten met Covid-19 werd er op deze manier gezonde lucht aangebracht in de onmiddellijke ademzone van de patiënten. 

Bij de repatriëring van Canadese staatsburgers uit Wuhan werden bij de triage in de luchthavens mobiele luchtreinigers met HEPA filtratie gebruikt.

Ondertussen zijn zowat alle ziekenhuizen in België goed voorzien van mobiele luchtreinigers met HEPA 13 filtratie.  

Ook bij eerdere viruspandemieën (SARS 2004) werd er reeds gewezen op de efficiëntie ervan. Hoogkwalitatieve HEPA filters (minimaal HEPA 13) zijn zelfs efficiënter in virusbestrijding dan N95 mondmaskers! (Vikas Malhotra , Maulana Azad Medical College and associated Hospitals, Delhi, India – Indian Pediatrics, vol.57- may 15, 2020)