Luchtreiniging: veelgestelde vragen over COVID-19

Luchtreiniging en virussen: veelgestelde vragen

Wordt het virus (COVID-19) voornamelijk via de lucht verspreid?

Neen. Dit is niet de meest voorkomende manier om besmet te raken. Verspreiding over lange afstanden (enkele meters) lijkt niet de hoofdoorzaak van de verspreiding van het virus te zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is direct contract met druppels van een besmet persoon in de vorm van hoesten, niezen of lichaamsvloeistoffen OF door direct contact met een besmet oppervlak te meest voorkomende besmettingswijze. Daarom is het belangrijk om nauw menselijk contact te vermijden en een goede handhygiëne te handhaven.

Verspreid het virus zich vooral via de luchtstroom?

Ja. Studies hebben aangetoond dat personen die geïnfecteerd zijn door een virale infectie van de luchtwegen, zoals Influenza, druppels kunnen creëren die het virus bevatten door te niezen en te hoesten. Deze druppels kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. De onzichtbare druppels kunnen variëren van 0,5 tot 15 micrometer. Studies over andere veel voorkomende virussen suggereren dat een druppel van 1 micrometer voldoende virus kan bevatten om een infectie te veroorzaken.

Kan ik iets doen om op een snelle manier de verspreiding van het virus in de lucht in mijn gebouw te beperken?

Ja. Als u de lucht in uw gebouw recycleert om energie te besparen, schakel dan de hercirculatie uit en gebruik 100% toevoerlucht. Dit verhoogt de ventilatietoevoer. Virussen in het gebouw komen eerder van binnenshuis voort dan van buiten. Door de frisse lucht wordt de concentratie verdund en door het afzetten van de hercirculatie wordt verspreiding van het virus in het hele gebouw voorkomen.

Zijn luchtfilters effectief in het vangen van het virus in de lucht?

Ja. De effectiviteit hangt af van de efficiëntie van het luchtfilter. Maar omdat besmettelijke druppels over het algemeen groter zijn dan 1 micrometer is de reductie van het virus aanzienlijk groter dan de efficiëntie die op een ePM1 of een EPA/HEPA-luchtfilter wordt vermeld. De aangegeven luchtfilter efficiëntie op deze filters is de minimale virusbescherming/reductie die u zult krijgen.

Kunnen virussen die in het luchtfilter zijn opgevangen weer in de luchtstroom terechtkomen?

Neen. Virussen die in het filter worden gevangen, zijn sterk gebonden aan de vezels in het filtermedium. Als het virus eenmaal is opgevangen, blijft het in het luchtfilter en droogt het uiteindelijk uit en sterft het af (dit wordt inactief genoemd). Onderzoeken naar het COVID-19 virus geven aan dat het virus niet langer dan 3 dagen op open oppervlakten overleeft.

Is er nog iets anders dat ik kan doen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren?

Ja, gebruik van luchtreinigers Als u de hercirculatie al hebt uitgeschakeld, de luchtstroom hebt verhoogd en de filters hebt opgewaardeerd tot de maximaal toegestane filtratie-efficiëntie, dan is het mogelijk om hoogwaardige hercirculatieluchtreinigers te gebruiken. Ze zijn zeer effectief in het verbeteren van de algemene luchtkwaliteit. Het voordeel van luchtreinigers en luchtzuiveraars is dat een aanzienlijk hogere filtratie-efficiëntie kan worden toegepast in ruimten waar dat anders niet mogelijk zou zijn. Door een hoge luchtomloop en een hoge filtratie efficiëntie is het mogelijk om de contaminatie in een ruimte met 90% of meer te verminderen. Het is een goed idee om luchtreinigers te gebruiken in ruimtes met een hoog risico en op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar moeten blijven (zoals wachtkamers, etc.).