Luchtreiniging in de klas

Luchtreiniging in de klas

Deze tekst verscheen ook in "magazine 31" van februari 2022. Lees het artikel...


Intussen -na vele wetenschappelijke studies- is iedereen het er over eens. Net zoals vele andere allergenen, bacteriĂ«n en virussen, verspreidt het COVID-19 virus verspreidt zich hoofdzakelijk door de luchtAerosolen (of de uitgeademde druppeltjes waterdamp) zijn de hoofdroute waarlangs de besmettingen verlopen. Vergelijk aerosolen met sigarettenrook die gedurende lange tijd kan blijven hangen…

Daarom is het mĂ©Ă©r dan ooit noodzakelijk om de binnenluchtkwaliteit te optimaliseren en de CO2-waarde zo laag mogelijk te houden. Zuivere lucht door verluchting Ă©n ventilatie is Ă©Ă©n van de (zoniet hĂ©t) aspecten om het besmettingsrisico drastisch te verlagen. Professionele luchtreiniging zal onontbeerlijk worden zowel thuis als op de werkvloer. Ook op scholen is er meer en meer aandacht voor dit idee.

In het kader hiervan loopt er momenteel een onderzoek van 6 maanden in zo’n 30 Vlaamse en Nederlandse scholen (onder meer in Boortmeerbeek en Aarschot) waarbij de luchtkwaliteit en het besmettingsrisico wordt getest. Een onderzoek volledig gratis Ă©n op initiatief van een ventilatieconsortium onder regie van Prof. Bert Blocken, Prof. Marc Van Ranst, ventilatie-expert Leen Peeters en de luchtreinigingsindustrie.


Grootschalig onderzoek naar luchtreiniging in de klas

Een onderzoek waarbij het gebruik van mobiele luchtreinigers mĂ©t filters (die fijnstof, pollen, bacteriĂ«n en virussen opvangen) in data wordt gegoten om aan te tonen dat het besmettingsrisico verlaagd zal worden. Want goede luchtreinigers met HEPA 13 of 14 filters halen de aerosolen uit de lucht. â€śGeen vuiltje aan de lucht met luchtreinigers” is en zal het resultaat zijn volgens Pascal Mannekens. En dit zowel thuis, op kantoor, in de horeca, sportcomplexen, werkvloer, … kortom overal waar mensen samen zijn. 


Luchtreinigers voor scholen, gekeurd door de FOD Volksgezondheid

Momenteel biedt Bedking een selectie uit zijn gamma aan tegen speciale actieprijzen. Deze luchtreinigers zijn een uitstekende keuze voor scholen, want ze zijn goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid als efficiĂ«nt hulpmiddel tegen COVID-19 en bieden een bescherming van 99,99%.


Luchtreiniging in de klas project

BVBA Ergopolis Distribution is partner van het internationale ventilatieconsortium Luchtreiniging in de klas.
Meer 
info over het project van Prof. Blocken (KUL-TU Eindhoven), Prof. Van Ranst (KUL) en Leen Peeters (Th!nk E) op www.luchtreinigingindeklas.be