Ergopolis ontwikkelt luchtreinigende 'coronatafels'

Ergopolis ontwikkelt luchtreinigende 'coronatafels'

Onlangs verscheen dit artikel op de website van Flanders Investment & Trade, hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.

Lees het volledige artikel op de site van FIT


Om het coronavirus te verslaan, zijn alle extra middelen welkom die ons helpen om terug naar een normaal leven te gaan. En dus worden vele technologische innovaties ontwikkeld die ons beschermen tegen de verspreiding van het virus. De coronatafels van Ergopolis, bijvoorbeeld.

Pascal Mannekens is CEO van Bedking en Ergopolis. Hij ontwikkelde en patenteerde de ‘coronatafel’: een tafel met een HEPA-filtratiesysteem (High-efficiency Particulate Air, een efficiëntiestandaard voor luchtfiltratie). “Dankzij mijn opleiding revalidatiewetenschappen ben ik al langer bezig met preventieve zorg, waaronder ook de luchtkwaliteit in slaapkamers”, legt hij uit. “Toen het coronavirus toesloeg, ben ik meteen gaan nadenken hoe ik die kennis kon gebruiken. Het idee kwam in me op om HEPA-filtratie in tafels te integreren.” 

Lees meer over de Coronatafels op www.coronatafel.be


Luchtgordijn

“De luchtreiniger voert gezuiverde lucht rechtstreeks in de ademzone aan, op anderhalve tot twee meter hoogte. Uniek aan de tafel is dat ze directe transmissie tussen mensen weert”, legt Pascal Mannekens uit. “Dat noemen we verdringingsventilatie. Eigenlijk werkt het zoals een plexiglasscherm, maar dan met een luchtgordijn.”

Het werkt zoals een plexiglasscherm, maar dan met een luchtgordijn.”
Pascal Mannekens, CEO Ergopolis


Hoe werkt HEPA-filtratie?

De kleine COVID-19 virusdeeltjes zetten zich vast op fijn stof. HEPA-systemen filteren dat fijn stof en ‘vangen’ dus ook virusdeeltjes in het filtermateriaal. HEPA-filtratie kent al langer medische toepassingen in onder meer Azië en Amerika, bijvoorbeeld in de bestrijding van het SARS- en MERS-virus. Met HEPA13 en HEPA14 kan je minimaal 99,75% van partikels die kleiner of groter zijn dan 0,3 micrometer uit de lucht filteren. Dat werkt voor alle luchtgedragen virussen, dus ook het klassieke griepvirus.

 

Horeca, retail en woningen

Ergopolis heeft momenteel drie modellen van de coronatafel in de toonzaal: een tafel voor de horeca, retail en thuisgebruik. “Ik vroeg een patent aan voor eender welke tafel met HEPA-filtratie”, gaat Pascal verder. “Naast de drie standaardmodellen bouwen we coronatafels op maat. Daarbij houden we rekening met de ruimte waarin de tafel komt, zodat het ventilatiedebiet voldoet aan de situatie. Zo wordt het perfect mogelijk om veilig met meerdere mensen aan tafel te zitten zonder plexiglas of mondmasker.”

Met de coronatafel wordt het mogelijk om veilig aan tafel te zitten zonder mondmasker.”
Pascal Mannekens, CEO Ergopolis


Huiskamertechnologie

“De technologie bestaat al langer en heeft een bewezen werking”, benadrukt Pascal. “Ze wordt onder andere gebruikt voor clean rooms in ziekenhuizen. Wij hebben gewoon de technologie in een nieuwe context toegepast. De coronatafel brengt deze medische technologie tot bij de mensen: in de huiskamer, op school, op kantoor, op restaurant … De toestellen zijn relatief geruisloos. Ook van de luchtstroom van de ventilatie voel en zie je niks. Een eenvoudige tafel kost 500 euro, daarmee kan je een ruimte van 30m2 zuiveren. Met vier krachtige luchtreinigers of meerdere kleine coronatafels kan je bijvoorbeeld een klaslokaal filteren, waardoor de ramen dicht mogen en mondmaskers niet nodig zijn”, aldus Pascal Mannekens.


Mensen bij elkaar brengen

“Ik droom van een wereld zonder plexiglas en zonder mondmaskers, en de coronatafel maakt die overbodig. We willen mensen terug bij elkaar brengen in normale omstandigheden, en de coronatafel is daar een ideale oplossing voor”, besluit Pascal Mannekens.

 


Ergopolis (distributie) en Bedking (retail) in cijfers

Sector: Slaapcomfort
Producten en diensten: slaapsystemen, matrassen, luchtreinigers, coronatafel
Oprichting: 1984
Hoofdzetel: Boortmeerbeek
Team: 20