Luchtreinigers als extra preventieve maatregel tegen Covid-19 besmettingen

Luchtreinigers als extra preventieve maatregel tegen Covid-19 besmettingen

Verschillende Aziatische landen waaronder Singapore, Zuid-Korea, Taiwan en China werden in een recent verleden reeds meermaals geconfronteerd met viruspandemieĆ«n. Eind 2002 dook SARS, (Severe Acute Respiratory Syndrome), een mysterieuze longziekte op in de Chinese provincie Guangdong. Van daaruit verspreide SARS zich razendsnel via Hongkong naar onder andere Vietnam, China en Canada. Het MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) werd ontdekt in 2012 en verspreidde zich vooral in Saoedi ArabiĆ«. In 2018 en 2019 werden verder ook sporadisch gevallen ontdekt in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman. COVID-19 (Coronavirus disease 2019) of SARS-CoV-2 werd eind 2019 voor het eerst opgemerkt in Wuhan, hoofdstad van de Chinese provincie Hubei.   

In Aziƫ, Canada en de USA worden mobiele luchtreinigers met HEPA filters (High Efficiency Particulate Air) ingezet als bijkomende preventieve maatregel in de strijd tegen de aƫrogene transmissie van Covid-19. Ook in Europa geven experten advies omtrent het gebruik daarvan.

Op basis van de actuele kennis omtrent de efficiĆ«ntie van HEPA filtratie en eerdere positieve adviezen van de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) omtrent het gebruik ervan bij SARS-CoV-1 is er een theoretisch vermoeden van efficiĆ«ntie omtrent de verwijdering van airborne SARS-CoV-2 (Covid-19). Luchtreinigers zijn eenvoudig, 100% veilig, produceren geen ozon en zijn onmiddellijk bruikbaar.       

Hierbij alvast enkele nuttige weetjes en tips:

  • Ventileer bij voorkeur met natuurlijke buitenlucht, 7 dagen op 7 en 24/24.  
  • Gebruik mobiele luchtreinigers (HEPA 13 of 14) in onvoldoende of slecht geventileerde ruimtes als bijkomende ventilatiemaatregel.
  • Gezien ongeveer 50% van de besmettingen zich in de thuissituatie voordoen zijn ze ook nuttig in woon- en slaapkamers met oppervlaktes tot ongeveer 100 m2.
  • Het gebruik is uiterst relevant voor medische en paramedische zorgverleners, risicopatiĆ«nten en Covid-19 patiĆ«nten (ziekenhuis en thuis). De betere toestellen kunnen namelijk de lucht tot 6 keer per uur reinigen en verminderen zo het besmettingsrisico bij Covid-19.
  • Een luchtreiniger functioneert volgens het principe van verdringingsventilatie waarbij gezuiverde lucht in de onmiddellijke ademzone van de mensen komt en warme vervuilde lucht naar boven wordt verdrongen. In een ideale setting wordt de vervuilde lucht uit de ruimte verwijderd. Zelfs het raam op kipstand zetten helpt.

De prijzen variĆ«ren van 100 ā‚¬ tot meer dan 1000 ā‚¬. De gemiddelde prijs van een luchtreiniger met HEPA 13 filter bedraagt ongeveer 500 ā‚¬.       

Bedking - Ergopolis strijdt in nauwe samenwerking met experten en verschillende Europese bedrijven tegen de aĆ«rogene besmettingsroute van Covid-19. Neem een kijkje in ons assortiment luchtreinigers.