10 slaap- en woontips bij quarantaine

10 slaap- en woontips bij quarantaine

Indien mogelijk maakt u in uw KOT een Safe Room. Vergelijk het met een studentenkamer die voorzien is van de nodige woon- en slaapartikelen, inclusief keukengerief. Indien beschikbaar, gebruik een andere badkamer en toilet dan de overige gezinsleden.

Deel geen borden, mokken, tandenborstels, handdoeken of beddengoed met andere personen. Na gebruik van deze objecten moet u ze grondig wassen met water en zeep. Neem uw maaltijden apart.

Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer, ‚Ķ) met water dat 1% bleekwater bevat (doe 10 ml bleekwater in een fles van 1 liter en vul deze vervolgens met leidingwater). Sluit het WC deksel na stoelgang, spoel door, wacht 5 minuten. Reinig vervolgens het toilet met water dat 1% bleekwater bevat. Meng geen chloorhoudende producten met een ander schoonmaakmiddel. Neem de nodige handhygi√ęne in acht.

In ideale omstandigheden is er in uw ‚ÄėSafe Room‚Äô voldoende daglicht en is het de best geventileerde kamer. Zorg voor een goede verduistering en volg je bioritme.

Heb je een woning met een ventilatiesysteem type D? Vervang uw filter en¬†maximaliseer de ventilatiecapaciteit. Na het coronatijdperk vervangt u terug de¬†filter. De 2 gebruikte ‚Äėcoronafilters‚Äô doet u in een plastieken zak die u met tape¬†afsluit. Deze zak steekt u in een aparte vuilzak die u meegeeft met het huisvuil¬†voor verbranding.

Gebruik bij onvoldoende ventilatie een luchtreiniger met een HEPA filter.

Neem tijdelijk afscheid van uw huisdieren.

Zorg voor een goed warm donsdeken, was regelmatig uw bedtextiel en droog op de maximaal toegelaten temperatuur.

Verwijder de gebruikte handschoenen, mondmaskers en ander besmet materiaal in een aparte vuilzak en meng deze niet met het ander huishoudelijk afval.

Het ‚Äėcoronatijdperk‚Äô is een leerproces en denk aan uw mentale gezondheid.


Bronnen: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral¬†Diseases 6/03/2020 ‚Äď Sciensano: Hygi√ęneadvies voor de pati√ęnt met symptomen van coronavirusinfectie¬†en die thuis ge√Įsoleerd is ‚Äď Chen Shen and Yaneer Bar-Yam, New England Complex Systems¬†Institute, A family guide with thoughts on safe spaces., 7/03/2020


Pascal Mannekens is kinesitherapeut, ergonomisch adviseur en wetenschappelijk¬†onderzoeker. In binnen- en buitenland bouwde hij een ijzersterke reputatie op als expert in¬†slaapcomfort. Hij is betrokken bij diverse (product-)ontwikkelingen en werkt samen met¬†onderzoeksafdelingen van internationale bedrijven die slaapsystemen produceren. Hij is ook¬†zaakvoerder van Bedking ‚Äď Ergopolis, al 35 jaar de speciaalzaak in ergonomisch zit- en¬†slaapcomfort in Belgi√ę.