Onderhoudstips hout & leder

Om optimaal van je goederen te kunnen genieten, geven we enkele nuttige tips en advies mee.

Hout

Massief hout
Massief hout krijg je door het verzagen van planken uit een boomstam, die vervolgens gladgeschaafd en verlijmd worden. Omdat bomen verschillen qua structuur, zijn kleurverschillen een bewijs van echtheid. De belangrijkste houtsoorten zijn eik, grenen, kersen en noten. Deze worden afgewerkt met vernis, lak, olie of was. Met betrekking tot het onderhoud zijn er echter enkele verschillen.

Vernis en lak
Regelmatig afstoffen en af en toe schoonmaken met een zachte, vochtige uitgewrongen doek. Gebruik geen sprays, detergenten of bijtende producten omdat deze de laklaag aantasten. Voor meubelen die afgewerkt zijn met een vernislaag kan je eventueel wel een boenmiddel of een spray zonder siliconen gebruiken om de laag op te frissen. Houd er wel rekening mee dat ook matte laklagen gaan blinken zodra je een boenmiddel gebruikt.

Olieafwerking
Een olieafwerking is gevoelig voor vocht, dus afnemen met een droge doek; De olie 2à3 keer per jaar met een pluisvrije doek zeer dun aanbrengen, na enkele minuten met een droge doek uitwrijven. De olie is pas na enkele dagen uitgehard. De sterke geur zal dan ook verdwijnen. Meubelen met deze afwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het licht.

Houtfineer
Houtfineer is een dunne laag van echt hout die verwerkt wordt op de onderbouw van bv. spaanplaat of MDF. Doordat bomen qua structuur verschillen, is een kleurverschil in het hout mogelijk. Spaanplaat of MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen omdat de laatste snipper hout gebruikt wordt voor de constructie. Houtfineer onderhoud je op dezelfde manier als massief gelakte meubelen.

Folieafwerking
Bij een folieafwerking wordt een synthetische bekleding, waarop een laklaag werd gezet, verlijmd op een onderbouw van spaanplaat. Onderhoud: regelmatig afnemen met een licht vochtige doek volstaat.

MDF
MDF bestaat uit fijne vezels die onder zeer hoge druk zijn samengeperst. Het materiaal is zeer vormvast. Onderhoud: Veeg het meubel regelmatig af met een vochtige doek. In geval van hardnekkige vlekken en kringen volstaat een oplossing van zachte zeep en lauw water. Gebruik nooit was, olie of agressieve schoonmaakmiddelen.

Tips en weetjes

  • Bescherm meubelen tegen direct zonlicht
  • Onder invloed van koude, warmte en droogte kan massief hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Als de luchtvochtigheid toeneemt, trekken deze weer dicht. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid door het gebruik van luchtbevochtigers, waterverdampers of waterbakjes aan de radiator.
  • Gebruik onderzetters, antikrasvilt. Zo vermijd je krassen en andere beschadigingen.
  • Hout is gevoelig voor vocht, dus dadelijk afvegen.
  • Plaats nooit warme voorwerpen (ovenschotels, tassen, …) rechtstreeks op het hout.
  • Vochtkringen: als glazen ed. nat op het meubel gezet worden, kan door de luchtdichte afsluiting eventueel vocht onder het glas niet drogen zodat het vocht op den duur in de oppervlakte kan dringen.

 

Leder

Leder is een prachtig product dat duurzaam is, stijl en warmte heeft. Daarnaast is het gemakkelijk in onderhoud. Hoewel voor meubelleder de mooiste huiden worden gebruikt, kan het zijn dat je littekenweefsels, insectenbeten in jouw zitmeubel terugvindt. Deze verminderen de gebruiksduur niet en zijn een bewijs van echtheid. Bijna alle lederen zitmeubelen worden met rundsleder bekleed.

Semi-aniline leder
Semi-aniline leder wordt voorzien van een licht gepigmenteerde transparante afwerking. De haarinplant en de huidstructuur blijven hier duidelijk zichtbaar. Dit leder is minder gevoelig aan vet, vocht, vuil en licht dan aniline leder.
Onderhoud: Stof en vuil verwijderen met een vochtig zeemvel zonder zeep-, detergentresten en siliconen.

Aniline leder
Van alle ledersoorten voelt puur, onbehandeld aniline leder het soepelst aan. De haarinplant, de huidstructuur en alle kenmerken die het leven en de natuur op de huiden heeft achtergelaten, blijven duidelijk zichtbaar doordat deze ledersoort enkel een anilinekleuring ondergaat. Daarom zullen voor het maken van deze ledersoort enkel zeer mooie huiden gebruikt worden. In een zitmeubel worden gemiddeld 7à8 runderhuiden verwerkt.

ROYAL Leather Care garantie
5 jaar durende all-in service vanaf de dag van levering. Beschermt oa. tegen vlekken, op basis van olie, water en vetten. Houdt leder langer mooi. Royal Care geeft elke vezel een onzichtbare duurzame laag, zonder de soepelheid en de kleur van het leer aan te tasten. Door de unieke samenstelling beschermt het tegen gewoon stof, vuil of gemorste vloeistoffen. Als je vlekken eventueel zelf niet verwijderd krijgt, komt er een professionele reiniger aan huis om de vlek gratis te verwijderen.

Tips en weetjes

  • Door de rekbaarheid van elk leder zal er door gebruik steeds plooivorming ontstaan.
  • Vermijd directe blootstelling aan zonlicht of een verwarmingselement.
  • Naden en knopen regelmatig reinigen met de stofzuiger.
  • Gebruik nooit afwasmiddelen, oplosmiddelen, detergenten, boenwas, schoensmeer of terpentijn.

Waarom Bedking?

  • Persoonlijke begeleiding door een team van kinesitherapeuten en interieurspecialisten
  • Computergestuurde rugmeting voor een perfecte afstelling van de lattenbodem
  • Meer dan 40 testmatrassen in onze slaapafdeling
  • Meer dan 100 salons en relaxzetels om te testen
  • Wetenschappelijk onderbouwde Ergopolis® producten
  • Meer dan 35 jaar ervaring

Ontdek de troeven van Bedking