Ergonomisch slapen

Lattenbodems

Ergopolis 20: de ergonomische lattenbodem

De lattenbodem Ergopolis 20 behoort tot de nieuwste generatie van ergonomische lattenbodems. Het personaliseren en de uiteindelijke individuele afstelling van de lattenbodem gebeurt op basis van de meting van een aantal lichaamsparameters.

Ergonomische lattenbodem (slaap DNA)

De lattenbodem heeft dubbel gebogen latten die via ergonomisch regelbare lathouders in een massief houten frame zijn gemonteerd. De lattenbodem Ergopolis 20 is voorzien van gepatenteerde lathouders ter hoogte van de gevoelige schouderregio en de middenzone.

 • In de schouderzone kunnen latten verlaagd worden om de druk op de schouders te verminderen. Bovendien kunnen de latten verschoven worden in functie van de vorm en lengte van het bovenlichaam en de slaaphouding. Zo voorkomen we klachten in nek-en schouderregio.
 • In de middenzone zorgen regelbare en in hoogte verstelbare latten voor de perfecte aanpassing van de lattenbodem aan de lichaamscontouren en de vorm van de wervelkolom.
 • De gepatenteerde lathouders zijn regelbaar in de hoogte en zijdelings verplaatsbaar. De zijdelingse verplaatsing van de lathouders is sterk afhankelijk van de lengte van de wervelkolom. Hierdoor wordt de wervelzuil beter ondersteund bij mensen met rugklachten.

 

Voordelen van de Ergopolis 20

De Ergopolis 20 biedt belangrijke voordelen ten opzichte van een traditionele lattenbodem:

 • Bij belasting krijg je een gelijkmatigere drukverdeling met als resultaat een egaler ligvlak
 • Meer zijdelingse steun bij het in en uit het bed stappen
 • Meer comfort in het midden van het bed wanneer je diagonaal in het bed ligt
 • De matras wordt in onbelaste toestand beter geventileerd, omdat latten en matras elkaar slechts gedeeltelijk raken

 

Individueel verstelbare lattenbodem

 

Uitvoeringen van de Ergopolis 20 lattenbodem

De Ergopolis 20 bestaat in verschillende uitvoeringen:

 • N: niet verstelbaar
 • Lift: Functioneel liftsysteem voor voetverstelling tegen spataders en vochtstase in de benen. De lift vereenvoudigt eveneens het reinigen onder het bed.
 • Reflux: Functioneel liftsysteem voor mensen met reflux
 • KFR-lift: Zitmodel met manueel regelbaar hoofd-, rug- en voeteinde.
 • Mot2 / Mot4: verschillende verstelbare varianten met 2 of 3 motoren (hoofd-, rug-, bovenbeen- en onderbeenverstelling). Met veiligheidsschakeling free-elec R en verlichte handbediening. Enkele modellen zijn verkrijgbaar met infrarood afstandsbediening met programmeerbare functies.

 

 

Meetsysteem lattenbodem (c) Ergopolis

De bodyscanner

De bodyscanner is een meetsysteem voor de rug, dat werd ontwikkeld in samenwerking met Custom8 – spin off van de Katholieke Universiteit Leuven. In samenwerking met Ergopolis doet men onderzoek naar het optimaliseren van slaapsystemen in functie van het menselijk lichaam. De bodyscan meet diverse lichaamsparameters: gewicht, lengte, breedte van de schouders en heupen ….. Op basis van deze meetresultaten wordt de lattenbodem ingesteld. Deze instelling is steeds uniek en voor elke persoon anders.

Wanneer je lichaamsparameters zouden wijzigen (bijvoorbeeld gewichtstoename of -afname), dan kunnen de wijzigingen opnieuw worden opgemeten.

 

Uniek: het dynamische rugmeetbed

Nieuw in België is de ontwikkeling van het dynamische rugmeetbed. Op dit bed ervaar je zelf hoe comfortabel je lattenbodem je lichaam zal ondersteunen. Terwijl je ‘proefligt’ wordt de lattenbodem elektronisch gestuurd en dynamisch bijgereld zodat je de aanpassingen van het slaapsysteem aan schouders, lage rug en bekken kunt uittesten. Het belang van een goede combinatie tussen lattenbodem en matras wordt hierdoor op indrukwekkende wijze gedemonstreerd.

 

Het Één-programma 'Voor hetzelfde geld' besteedde op 05/10/2016 een item aan het rugmeetbed. Bekijk de aflevering op de site van het programma ›
Meetbed lattenbodem (c) Ergopolis