Matrassen

Een matras bestaat uit een kern, eventueel een of meerdere afdeklagen, en een hoes. Soms is de hoes afritsbaar, zodat je die kunt reinigen. De dikte varieert van zo'n 14 tot 26 centimeter.

Er bestaan drie belangrijke types:

 • Schuimmatrassen
 • Latexmatrassen
 • Verenmatrassen

Tegenwoordig bestaan er ook minimatrassen of toppers, een dunne matras van 3 à 5 cm. die bovenop de gewone matras wordt gelegd. Het kan nuttig zijn als je al een harde matras hebt, maar toch wat zachter wil slapen. Met een goede matras die voldoet aan alle comforteisen, is het echter overbodig.Schuimmatrassen

De kern van een schuimmatras bestaat uit één groot blok schuim. De belangrijkste factoren die de kwaliteit van een schuimmatras bepalen, zijn de densiteit, hardheid, elasticiteit en luchtdoorlaatbaarheid.

De dichtheid van schuim wordt uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3) of soortelijk gewicht (SG). SG geeft aan hoeveel een blok schuim van een kubieke meter weegt. Het bepaalt de veerkracht en de levensduur en heeft niets te maken met de hardheid. Hoe hoger de densiteit (SG), hoe hoger de levensduur, de veerkracht en het ademend vermogen. Daarnaast zijn de schuimen verkrijgbaar in verschillende hardheden. Schuim- en latexmatrassen zijn vanuit technisch oogpunt combineerbaar met alle types van matrasdragers. De comforteigenschappen van schuim-en latexmatrassen geven het hoogste rendement in combinatie met een ergonomische lattenbodem.

We kunnen 3 soorten synthetische schuimmatrassen onderscheiden, elk met eigen comforteigenschappen:

 • Polyether
  Een polyethermatras heeft een kern van polyurethaanschuim. Dit is een materiaal dat opgebouwd is uit vele kleine cellen. Een polyethermatras heeft een matige vochtregulatie en ventileert minder goed tov. andere schuimmatrassen.
  De betere polyethermatrassen hebben een densiteit van ongeveer 40kg/m3. Dit zijn de goedkoopste matrassen en adviseren we eerder voor logeerdoeleinden.
 • Koudschuim
  Koudschuim is eveneens een polyurethaanschuim, maar heeft een hoge veerkracht (High Resilience). Koudschuim heeft een onregelmatige, open celstructuur die het materiaal unieke ventilerende en vochtregulerende eigenschappen geeft. Koudschuim heeft bovendien een lange levensduur. Het eerste contact met een koudschuimmatras geeft een zacht gevoel, maar naarmate men verder wegzakt ontstaat een licht progressief toenemende tegendruk. De densiteit van HR-schuimen variëren van 40 tot meer dan 50 kg/m3. De laatste jaren hebben diverse van onze industriële partners nieuwe koudschuimen ontwikkeld. Een van de matrassen uit het gamma met innovatieve technologie is de Ergopolis Ergofoam matras, met schuim op basis van soja.

  Matras koudschuim schuimmatras

 • Visco-elastisch schuim
  Dit synthetisch schuim heeft andere eigenschappen dan HR koudschuim. De eigenschappen van visco-elastisch schuim wijzigen onder invloed van druk (je lichaamsgewicht) en temperatuur (je lichaamswarmte). Het schuim wordt zachter bij druk-en temperatuurstoename. Na belasting neemt het traag zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Je vindt dit schuim met allerhande benamingen: drukverlagend schuim, NASA-schuim, traagschuim, memory foam, smartfoam... Dit schuim heeft dermate veel nadelen dat we dit niet kunnen adviseren: een slechte ondersteuning van de wervelzuil, minder goede vochtdoorlating, te veel temperatuursafhankelijke ondersteuning (winter / zomer), moeizaam omdraaien...

 

Latex matrassen

Latex matrassen, soms ook wel schuimrubbermatrassen genoemd, bestaan uit een blok van zachtere of hardere rubberdeeltjes (natuurlijk, synthetisch of een combinatie van beide). Een hoog gehalte aan natuurlatex maakt de matras zeer elastisch. De grondstof van natuurlatex komt van de rubberboom Hevea Brasiliensis. De uiteindelijke samenstelling van de latex en het productieproces van latex zijn bepalend voor de comforteigenschappen van latex matrassen.

Dunlop-methode
De meeste latex matrassen worden vervaardigd volgens de Dunlop-methode. De latexmelk wordt machinaal verwerkt tot een luchtig, elastisch en bijzonder draagkrachtig latexmengsel. Het principe berust op het mechanisch inslaan van lucht dat de latex ‘opklopt’ tot een luchtig mengsel. Er ontstaan miljoenen luchtbelletjes, die voor de latere veerkracht en luchtregulatie zorgen. Deze fase lijkt op het opkloppen van slagroom. De schuimige latexmelk wordt in een nauwkeurig gedoseerde hoeveelheid naar de uiteindelijke gietvorm getransporteerd, gevuld en gelijkmatig verdeeld. Beide zijden van de gietvorm zijn voorzien van stiften die bij het sluiten van de gietvorm zorgen voor de warmteoverdracht naar het latexmengsel. Tijdens dit bakproces van ongeveer 20 minuten op een temperatuur van om en bij de 115°C is er een fase-overgang van vloeibaar latexmengsel naar vaste latexkern. Na het openen van de gietvorm volgt het wassen en drogen van de latexkern.

 

 

Talalay-methode
Het vervaardigen van latex volgens de Talalay-methode verloopt in het begin zoals bij de Dunlop-methode. Eenmaal de speciale aluminium gietvormen deels gevuld zijn met het latexmengsel worden deze gietvormen vacuüm gezogen. Hierdoor wordt het latexmengsel gelijkmatiger verdeeld. Vervolgens wordt de temperatuur tot – 30° C gebracht. De verdere stappen zoals verhitten, wassen en drogen zijn analoog aan de Dunlop-methode.

Talalay Perfolatex matras

Onze Ergopolis Perfolatex matrassen zijn vervaardigd volgens de Talalay-methode. Geen enkel andere latex matras evenaart de luchtdoorlaatbaarheid van de perfolatex matras van Ergopolis.

 

 

Verenmatrassen

Een verenmatras is samengesteld uit een groot aantal stalen veren. Die hebben doorgaans een progressieve weerstand: hoe meer ze belast worden, hoe meer de weerstand zal toenemen. De totale hardheid van een verenmatras hangt samen met de vorm, de diameter en de staaldraaddikte van de veren. Ook de comfortlaag die de matraskern omhult, speelt een rol. Meestal bestaat die uit schuim of latex.

Bonell-veren
Bonell-veren zijn aan de uiteinden wijder dan in het midden. Ze zijn voor hun stabiliteit boven- en onderaan verbonden met elkaar en zijn stugger dan zakjesveren.

Zakjes- of pocketveren
Pocketveren worden meestal onder voorspanning verpakt in textielzakjes. De veer is vrij en kan los van de andere veren bewegen. De pocketveren in onze collecties zijn tonvormig en zijn alleen in het midden met elkaar verbonden waardoor ze beter aansluiten aan je lichaam.

Matras met pocketveren

 

De hardheid van een pocketveer is vooral afhankelijk van de dikte van de staaldraad, het aantal gebruikte veren en de vorm ervan. De mate waarin de pocketverenmatras een goede luchtdoorlaatbaarheid garandeert is variabel volgens de kwaliteit van de gebruikte comfortlagen en de buitenhoes. De meest gebruikte comfortlagen zijn koudschuim of latex.

De ergonomische pocketverenmatrassen worden voorzien van veren met verschillende comfortzones. De veren ter hoogte van de schouders zijn steeds zachter dan de veren in de middenzone. Het aantal zones kan oplopen van 3, 5 tot 7 comfortzones. Alle comforteigenschappen van de pocketverenmatras komen tot hun hoogste rendement in combinatie met een ergonomische lattenbodem. Een pocketverenmatras is combineerbaar met een spiraalbodem, boxspring of lattenbodem met voldoende aantal latten. Indien de pocketveren afgedekt worden met luchtdoorlaatbare comfortlagen zoals Climalatex of Talalaylatex behoren ze tot de best ventilerende matrassen.